Basis Materiaal

Wat heeft u voor het maken van een aquarel  nodig? Onderstaand vindt u een overzicht en op de “linken” pagina staan adressen waar u diverse materialen On-line of in de winkel aan kunt schaffen.

Papier:

 

 

 

 

Met aquarelleren schildert men op papier. Het papier is een wezenlijk onderdeel van de aquarel, omdat het oppervlak van het papier mede de sfeer bepaalt van het eindresultaat. Alleen houtvrije soorten zijn geschikt. Vanwege de blootstelling aan grote hoeveelheden water met een sterk oplossend vermogen, is een goede verlijming van de vezel een eerste vereiste. Er worden dan ook heel veel speciale soorten op de markt gebracht.
De duurste typen zijn erg prijzig. Daar men met aquarelleren het wit van het papier gebruikt als hoogste licht is het raadzaam om wit of bijna wit papier te gebruiken.
Bent u van plan nat-in-nat te gaan schilderen, koop dan uitsluitend 100% katoen papier. Dit papier blijft langer nat, dus u kunt langer door werken aan uw aquarel.

Papiersoorten:

Er zijn vele soorten papier. Dik papier, meestal tussen de 200 gram tot 300 gram werkt vaak prettiger dan de dunnere soorten, omdat het minder gevoelig is voor bobbels. Het oppervlak van het papier kan grof zijn of glad.
De meeste mensen werken liever op een enigszins ruw oppervlak, vanwege de interessante textuur.Dan bestaat er nog koudgeperst papier. Dit is gladder, maar heeft nog wel structuur. Dit is het beste papier voor algemeen gebruik.
Heet geperst papier is heel glad papier. Het is geschikt voor fijn schilderwerk, maar voor beginners is het lastig om mee te werken.

Een bepaald merk wordt hier niet vermeld, omdat dit voor iedere schilder varieert. Probeer zoveel mogelijk soorten losse vellen uit, tot u gevonden heeft wat het beste bij uw schilderstijl past.

Aquarelverf:

Er zijn verschillende soorten een merken aquarelverf te koop. Probeer altijd artiestenkwaliteit aan te schaffen. U doet zo lang met een tube of napjes, dan blijft u niet met verf van een mindere kwaliteit zitten.

Tubes zijn vaak handiger als er grote hoeveelheden verf aangemaakt moeten worden. Het merk is voor iedereen persoonlijk. Kijk welke verf het beste bevalt en stem daar uw eigen kleurenpalet op af.
In principe kunt u als beginner vooruit met 6 tubes of napjes, een koel en warm rood, een koel en warm blauw en een koel en warm geel. Daar kunt u in de loop van de tijd dan iedere keer een kleur bijkopen, tot uw eigen palet is ontstaan.
Klik voor kleuren te mengen met een beperkt aantal kleuren hier.

Bent u van plan bloemen te gaan aquarelleren, dan is het raadzaam om wat kleuren, paars en roze aan te schaffen. Deze kleuren zijn namelijk direct uit de tube mooier dan dat u ze zelf mengt.

Penselen:

Met twee of drie penselen is uw basisuitrusting compleet. Ze bestaan er in vele varianten en soorten. Tegenwoordig worden goede kunststof aquarel penselen verkocht.
U kunt volstaan met een grote ronde kwast met een punt eraan, dan kunt u zowel grof als fijn werken. Een middelmaat penseel is handig om erbij te hebben en een platte kwast.
Wilt u een duurdere marterharen kwast aanschaffen, dan heeft u twee in een. Een goede marterharen kwast heeft een volle buik, met een mooie fijne punt. Als het een duurder penseel aan wilt schaffen heeft u aan één penseel genoeg.

Extra:

Twee bakjes water, één om uw kwast te spoelen en één om verf te mengen.
Een palet of een plat wit bord. Wit omdat u daardoor de gemengde kleuren beter kunt onderscheiden. Uw papier is tenslotte ook wit.

Ook handig zijn een oude doek, of een rol keukenpapier, om verf mee weg te deppen of uw penseel af te vegen.

Wilt u uw witte papier uitsparen, dan is een flesje masking fluid handig om erbij te hebben. Een haarföhn is makkelijk om erbij te hebben om de droogtijd van de aquarel te bekorten.